Heti üzemanyagárak: ismét a dízel lehet a nyerő

november 29, 2014 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján a november 24 - november 28 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,6%-kal lett drágább, a gázolajnál 4,1% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve december 3-án, szerdán a benzin ára 0-2 forinttal, a gázolajé 5-6 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 70-80 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 2 dollárral csökkent az olajár. A Brent ára a hét elején kissé emelkedett de csütörtökön, az OPEC olajkartell döntése után 7 dollárral csökkent. Mivel a kartell nem módosította a kitermelési kvótákat, ezért várhatóan az olaj ára a kínálati piac miatt tovább csökkenhet. A héten a piaci árak gyakorlatilag nem változtak az ENSZ tárgyalódelegációja és Irán közötti megállapodás sikertelensége miatt sem, a megegyezésre a határidőt jövő márciusra halasztották. 

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten késleltetéssel követte a spot ár változását, azonban a hét utolsó kereskedési napján, pénteken, a határidős ár tovább esett, miközben a Brent spot ár több mint egy dollárral nőtt. Az egy hónapos határidős ár és a spot ár közötti különbség heti átlagban kb 30 cent volt a határidős ár javára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban csökkent. Az üzemanyag-piacokon összességében árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára a hét első felében emelkedett, majd csütörtökön nagyot esett. A gázolaj esetében a héten, mindhárom piacon a folyamatos árcsökkenés volt az irányadó tendencia.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a november 24 - november 28 -a  közötti időszakban 0,6%-kal nött, azonban a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) nulla, illetve 1,5% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 4,1%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 4,5-4,9%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a külső kereslet. Benzinből, de szokatlan módon gázolajból is megnövekedett az USA igénye, elsősorban a hideg időjárás miatt erősödött a tartalékolás. Az ázsiai és a nyugat-afrikai benzinigény továbbra is megmaradt. Az előrejelzések szerint decemberben már lényegesen több dízel jut az európai piacokra az USA-ból mint novemberben, ezért itt további áresés várható, bár az orosz export csökkenni fog. A forint árfolyama a november 24 - november 28 -i héten 246 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. másfél forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piaci áremelkedés 1,2%-os, az északnyugat-európai piacon a forintban történt változások 0,6%-os emelkedést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 0,8%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál 3,5-4,3% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése felerősítette a dollárpiaci áremelkedésből eredő hatást, illetve mérsékelte az árcsökkenésből származó hatást. 

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 3-án, szerdán várhatóan nem változik, azonban a hét második felében jelentkező nagyobb áresés hatására egy 2 forint körüli csökkentés is elképzelhető.. A gázolajnál a piaci árak alapján 5-6 forintos csökkentés várható.

A fenti adatok alapján a benzin ára 375-377 forint/literes szintek között változhat, a gázolaj ára 384-386 Ft/literre csökkenhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 7, a gázolajé közel 8%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 10%-kal több benzint és 11%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.