Heti üzemanyagárak: most megáll az áresés

október 26, 2014 — gkienergia

A Reuters adatközlése alapján az október 20 - október 24-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,9%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 0,3% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8%-kal gyengült. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve október 29-én, szerdán az üzemanyagok ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 85-87 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban közel fél dollárral lett drágább. Az olajár a hét második felében csak kis mértékben ingadozott. Az árcsökkenés megállását valószínűleg az magyarázza, hogy a szeptemberi statisztikák szerint Szaúd-Arábia a növekvő kitermelés ellenére csökkentette a flehasználásra szánt mennyiséget, s készleteit növelte. A racionális magyarázat emögött az, hogy a szaúdi villamosenergia-termelés az ősz közeledtével már kevesebb kőolajat igényel. A hét híre volt az is, hogy a kínai ipari termelési adatok valamivel kedvezőbbek voltak, mint az elemzői várakozások. A túlkínálat ellenére Szaúd-Arábia bejelentette, hogy nem tervezi a kitermelés visszafogását annak érdekében, hogy az árak emelkedjenek, s eléggé meglepő, hogy Irán is csatlakozott ehhez a váleményhez. Líbia javasolni fogja a november végi OPEC értekezleten, hogy csökkentsék a kitermelési kvótákat fél milliárd hordó/nap mértékkel. 

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten követte a spot ár változását. Az egy hónapos határidős ár és a spot ár közötti különbség heti átlagban 4 centre csökkent. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség nőtt, heti átlagban 4 dollárra, mivel a WTI ára a héten csökkent és a Brent ára nőtt. Az üzemanyagpiacokon kis árcsökkenés volt megfigyelhető a héten. 

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az október 20 - október 24-e  közötti időszakban 1,9%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 2,1% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,38%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 0,5-1,2%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama az október 20-október 24-i héten 242 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2-1,4%-os volt a csökkenés. A gázolajnál 0,5-2% körüli volt az árak forintban mért emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást eltüntette.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára október 29-én, szerdán esetleg 2 forint körül csökkenhet, de valószínűbb az árak szinten tartása. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam gyengülését és az árcsökkenés együttes hatását figyelembe véve 1-2 forintos emelés lenne indokolt, azonban a kis változás miatt valószínűbb az árak stagnálása. 

A fenti adatok alapján a benzin ára 388 forint/literes szinten marad, a gázolaj ára szintén a múlt heti 399 Ft/liter körül maradhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 4%-kal, a gázolaj ára közel 6%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 6,5%-kal több benzint és 8,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt. 

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.